• Marvell ThunderX3: 96 cores en 384 Threads ARM serverprocessor

    Marvell heeft officieel zijn nieuwe ThunderX3 serverprocessor gelanceerd. ThunderX3 is een vervolg op ThunderX2, uitgebracht in 2018, die relatief competitief bleek tegen Intel en AMD serverprocessors. Sinds die tijd is het ARM-ecosysteem voor servers in een stroomversnelling geraakt met onder meer de lancering van de Amazon Graviton2.

    De ThunderX3 is zoals gezegd de opvolger van de ThunderX2 door Cavium - het bedrijf dat de eerste twee generaties ThunderX-processors ontwikkelde en eind 2018 werd overgenomen door Marvell. De fabrikant laat zijn TX3 producren bij TSMC op het 7nm-procedé als monolithische die. De fabrikant claimt een 25 procent hogere ipc (instructions per clock) ten opzichte van zijn voorganger. Samen met de verhoogde klokfrequentie zou de single-thread-prestatie tot 60 procent hoger moeten liggen, aldus de fabrikant. Door de extra rekenkernen zou de integer-prestaties verdrievoudigt zijn. Floating Point-prestaties profiteren nog meer dankzij vier 128-bits simd-eenheden, waardoor de vector execution throughput hetzelfde moet zijn als bij AMD en Intel - volgens Marvell. Wanneer deze eenheden volledig gebruikt worden, zakt de klokfrequentie tussen de 2,2 en 2,6 GHz, afhankelijk van de maximale tdp van de chip. Normaal gesproken draaien de ARM v8.3+ custom cores tot een frequentie van 3 GHz op all-cores, met daarbij een tdp van 100 tot 240 watt, afhankelijk van de sku. Dankzij SMT4 kan de variant met het maximale aantal cores - 96 stuks - schalen tot 384 threads, wat de ThunderX3 moet onderscheiden van zijn concurrenten.

    De ThunderX3-generatie is bedoeld voor servers met één en twee processors per node. Verschillende processors communiceren met elkaar via Cavium Cache Coherent Interconnect (CCPI; 24 banen met elk 28 Gbit/s). Er zijn 64 extra pci-express 4.0-banen beschikbaar voor extra controllers en uitbreidingskaarten. De levering van de nieuwe ThunderX3 zou eind 2020 pas op gang komen, waardoor de fabrikant op moet boksen tegen de lancering van AMD's Epyc 7003 en Intels Ice Lake-SP serverprocessors.


  • Comments

    No comments yet

    Suivre le flux RSS des commentaires


    Add comment

    Name / User name:

    E-mail (optional):

    Website (optional):

    Comment: